VDL/NEDCAR – Digitaal Planningssysteem

Project details

klant

VDL Nedcar

projecttype

Digitaal Planningssysteem

De uitdaging

VDL Nedcar, onderdeel van de VDL Group, is de enige onafhankelijke autoproducent van Nederland. In de plant in Born werken zo’n 4000 medewerkers aan verschillende typen auto’s. Langs de enorme productielijnen werken 20 personen met elkaar aan elk hun eigen taak in de lijn. In twee shifts, dag in dag uit. De medewerkers zijn onderverdeeld in vier operationele niveaus, al naar gelang de skillset, ervaring en het opleidingsniveau. Naast de werkzaamheden die elke medewerker kan en mag verrichten, gelden er ook afspraken over de afwisseling van handelen en de (fysieke) zwaarte ervan.

Al deze medewerkers moeten zorgvuldig worden ingepland, met de vele variabelen, zonder onderbreking van de lijn. De 350 planners die hiervoor verantwoordelijk zijn, werkten met overwegend verouderde tools: analoge planborden. Ze verwerkten hun digitale administratie achteraf. Overzicht, anticiperen en rapporteren waren een uitdaging. De vraag aan ons of wij een oplossing konden ontwikkelen voor een handzame digitale planningstool, waarin alle variabelen samenkomen.

De aanpak

Vanuit Mendix zijn we gestart met het samenbrengen en rubriceren van alle skills per job of taak, en de skills en levels per werknemer. Het systeem kent alle roosters, een variabele voor afwisseling van werkzaamheden en roulatie van werknemers. In vier maanden tijd, ontwikkelde Solvos in samenwerking met VDL Nedcar een geïntegreerde tool die een geautomatiseerde planning maakt per productielijn. Onvoorziene variabelen als ziekteverzuim worden door de planners ingepast op basis van de digitale voorzet. Ook de administratie is ingebouwd. Zo hebben de 120 planners die dagelijks inloggen alle ruimte om hun werk te doen; om hun vele collega’s overzichtelijk en gemakkelijk op de juiste wijze in te zetten op de juiste plek en de juiste tijd. En voor iedereen direct zichtbaar op schermen.

De oplossing

In de planningstool van VDL Nedcar komen planning, administratie, opleiding en training samen in een op maat gemaakt systeem. De inmiddels volleerde gebruikers zien nog altijd mogelijkheden voor uitbreiding. Zo kunnen kloksystemen worden geïntegreerd, de arbo-administratie voor de zwaarte per jobtype, signalering voor bijscholing of carrièrestappen per werknemer. Alles kan nu ook eenvoudig inzichtelijk worden gemaakt in (management)rapportages over zaken als bezettingsgraad en arbeidsintensiviteit. Bovendien zou dit geheel verwerkt kunnen worden in een handzame, mobiele app.

Meer weten over VDL Nedcar’s Digitale Planningssysteem? Dit publiceerde onze samenwerkingspartner Appronto erover: https://info.appronto.nl/bekijk-webinar-vdl-nedcar

Samenwerken met Solvos?

Solvos werkt graag met je samen. Benieuwd naar wat voor je kunnen betekenen op het gebied van softwareontwikkeling, business analyses, optimalisatie, of wil je gewoon eens informeren? Solvos beantwoordt al je vragen, liefst met een kop koffie.